Logo CE Delft

Het winnende ‘Project van het jaar’, goedkope stroom door slim opladen auto's

Uit de meer dan 150 projecten uit 2015 hebben CE’ers een selectie van de beste projecten gemaakt en voorgedragen voor de interne ‘verkiezing van het project van het jaar’.
Winnaar is: Goedkope stroom door slim opladen auto’s.

De accu’s van elektrische voertuigen (EV’s) kunnen worden gebruikt om pieken in het aanbod van zon- en windenergie op te vangen (slim laden/ontladen). In deze studie op het grensvlak van de sectoren Energie en Verkeer hebben we hierop pionierswerk verricht en zijn de synergievoordelen tussen EV’s en zonne- en windenergie geïdentificeerd.

De studie heeft al een vervolg gekregen in de vorm van een workshop, in opdracht van RVO en EZ, op de grote jaarlijkse werkconferentie van de Topsector Energie van EZ. Ook zijn we gevraagd door het Formule E-team om mee te denken over hoe dit thema kan worden meegenomen in de Green Deal Elektrisch Rijden die wordt voorbereid.

Lees het Jaarbericht 2015.


Milieustrategie Panamakanaal

Wij hebben De Panama Kanaal Autoriteit (ACP) geadviseerd hoe ze hun milieustrategie kunnen uitwerken om zelf minder broeikasgassen en luchtvervuilende stoffen te emitteren en rekening te houden met het milieu bij de aanleg van een nieuwe haven. Bovendien hebben we een systeem voor ze ontwikkeld om milieuvriendelijke schepen een voorkeursbehandeling te geven.

Het advies is gepresenteerd aan de Raad van Bestuur van de ACP en bijzonder goed ontvangen. Waarschijnlijk wordt het systeem dit jaar ingevoerd.


Milieu-informatie kleding

Milieu Centraal is een campagne gestart over kleding - van vezelproductie tot de was - met onze milieugegevens als basis. Hierin kon CE Delft alle opgedane kennis over textiel kwijt. We vergeleken doeken van vijftien soorten vezels, van acryl tot zijde, geweven, gebreid en geverfd. Maar ook: hoe zit het met kunststof microvezels die vrijkomen in de was?

Het onderzoek leverde een handzaam overzichtsrapport dat door Milieu Centraal wordt gebruikt als brondocument.