Food Commodity Footprints. Global GHG footprints and water scarcity footprints in agriculture

Oxfam heeft CE Delft gevraagd inzicht te geven in de mondiale voetafdrukken van zeventien belangrijke voedselgrondstoffen met betrekking tot broeikasgasemissies (carbon footprint) en waterschaarste, gespecificeerd naar vijf continentale regio’s. De geaggregeerde resultaten (die ook in dit samenvattende verslag worden gepresenteerd) zijn allemaal voor deze zeventien voedselgrondstoffen. De vijf gewassen met de grootste jaarlijkse carbon footprint zijn rijst, sojabonen, maïs, palmolievruchten en tarwe. Bodememissies (zoals methaanemissies in de rijstteelt) en LUC-emissies (land-use change-emissies) dragen het meeste bij aan de mondiale carbon footprint. Door de relatief intensieve bevloeiing en grote waterschaarste in Azië zijn de voetafdrukken voor waterschaarste daar het hoogst.

Auteurs

Marijn Bijleveld
Ingrid Odegard
Nanda Naber

Delft, augustus 2015

Food Commodity Footprints

Meer informatie over deze studie kan u verkrijgen bij Ingrid Odegard

Tweets van @cedelft

Press release - ITS Market Watch: Valuable insights from 4 case studies across Europe https://t.co/DsOKxNKeuM… https://t.co/ohIOjwq46l
23-11-2017 09:21

Press release - Strong EU-post-2020 CO2 regulations for cars and vans beneficial https://t.co/SyRhBQVHTR
21-11-2017 14:44

Column Frans Rooijers - Overdag, als niemand thuis is, schijnt de zon. "Frictie tussen zomer en winter" op Energiep… https://t.co/hxYYdo4JDG
15-11-2017 10:11

Rapport - Energiebesparing in verkeer en vervoer: factsheets ten behoeve van de Nationale Energieverkenning 2017 https://t.co/fW2zzVRkQp
25-10-2017 14:28

Rapport - #Biobased #plastics in a #circular #economy. Policy suggestions for biobased and biobased biodegradable p… https://t.co/nL8CksIC6F
25-10-2017 14:11