GER-waarden van vleesproducten

Verklaring van bronnen en resultaten

Eind 2011 heeft CE Delft onderzoek afgerond ter aanlevering van milieugegevens voor een groot aantal vleestypen, in het kader van de SuperWijzer. Agentschap NL publiceert op haar website een document met GER-waarden voor allerlei grondstoffen, materialen en energiedragers. De GER-waarde geeft de totale hoeveelheid primaire energie aan die nodig is voor de totstandkoming van een product. Agentschap NL heeft CE Delft gevraagd de lijst met GER-waarden voor vleessoorten - rund, kip, lam en varken - te updaten en uit te breiden op basis van het onderzoek voor de SuperWijzer. De GER-waarden van vleestypen worden niet direct gepubliceerd in de GER-waardenlijst van Agentschap NL, maar er wordt verwezen naar dit rapport, aangezien deze GER-waarden uitleg behoeven. Het rapport bevat uitleg over het gebruik en de totstandkoming van de GER-waarden alsmede een beknopte verklaring van de berekende waarden. CE Delft benadrukt dat voor vleesproducten de GER-waarde geen volledig beeld biedt van de milieu-impact van vlees. Vlees heeft een complexe voorketen, waarbij vele milieueffecten een rol spelen.

Auteurs

Geert Bergsma
Marijn Bijleveld

Delft, september 2012

het rapport

 

Tweets van @cedelft

Press release - ITS Market Watch: Valuable insights from 4 case studies across Europe https://t.co/DsOKxNKeuM… https://t.co/ohIOjwq46l
23-11-2017 09:21

Press release - Strong EU-post-2020 CO2 regulations for cars and vans beneficial https://t.co/SyRhBQVHTR
21-11-2017 14:44

Column Frans Rooijers - Overdag, als niemand thuis is, schijnt de zon. "Frictie tussen zomer en winter" op Energiep… https://t.co/hxYYdo4JDG
15-11-2017 10:11

Rapport - Energiebesparing in verkeer en vervoer: factsheets ten behoeve van de Nationale Energieverkenning 2017 https://t.co/fW2zzVRkQp
25-10-2017 14:28

Rapport - #Biobased #plastics in a #circular #economy. Policy suggestions for biobased and biobased biodegradable p… https://t.co/nL8CksIC6F
25-10-2017 14:11