Supporting mechanisms for the development of biomethane in transport

De Franse gasnetbeheerder GRDF was opdrachtgever voor een studie met als doel om inzicht te krijgen in de beleidsmaatregelen die andere Europese landen geïmplementeerd hebben om de toepassing van biomethaan in de transportsector te bevorderen. De studie was gericht op beleidsmaatregelen in landen die specifiek voor deze studie waren geselecteerd: Oostenrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De meest veelbelovende beleidsmaatregelen in deze landen voor bevordering van biomethaan in transport zijn geïdentificeerd. Vervolgens is de overdraagbaarheid van die beleidsmaatregelen naar de Franse context onderzocht. De focus van de studie lag daarbij op het eind van de keten (i.e. voertuigen, brandstof, en vulstations). Omdat biogasproductie en opwaardering naar groen gas de noodzakelijke eerste stappen in de keten zijn, is daar ook aandacht aan besteed. Bij het eindrapport is ook een uitgebreide factsheet rapportage opgeleverd met daarin alle details per land. De studie is uitgevoerd door CE Delft en eclareon.

De beleidsaanbevelingen aan GRDF waren onder andere:

  1. Hou met name de ontwikkeling van aardgas (NG) en biomethaan (bioNG) in de transport sector in Zweden en Italië in de gaten, omdat de beleidsmaatregelen en onderliggende beleidsstrategieën in die twee landen het best passen bij de Franse context. Belangrijk daarbij om in het achterhoofd te houden is dat de beleidsmaatregelen onderdeel uitmaken van een bredere nationale strategie die gebaseerd is op de specifieke nationale omstandigheden, bij bioNG in transport (Zweden) en bij aardgas in transport (Italië).
  2. Integreer biomethaan meer in de nationale Franse strategie voor decarbonisatie van de transport sector, en creëer een gelijk speelveld tussen biobrandstoffen en biomethaan; dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld biomethaan in de bijmengverplichting op te nemen (wanneer het huidige Franse systeem daarvoor wordt gewijzigd).

Auteurs CE

Anouk van Grinsven
Cor Leguijt

Delft, maart 2017

Supporting mechanisms for the development of biomethane in transport

Contact persoon: Anouk van Grinsven

Tweets van @cedelft

Anouk van Grinsven bij BNR-radio als expert biobrandstoffen https://t.co/cStUEMzGcZ
18-01-2018 15:20

NPO-radio 1 interviewde Geert Bergsma voor de rubriek Feit of Fictie over de stelling: Uitbreiding statiegeld breng… https://t.co/YUU7Z8azAe
11-01-2018 10:06

Rapport - Milieuprijzen afval, voor gebruik in de Milieubarometer https://t.co/WuMB4vlkwK https://t.co/7iE3uyY0mN
10-01-2018 11:54

Rapport - Mini MKBA 100.000 hectare extra bos in Nederland https://t.co/Ct0TUbZRpd
10-01-2018 11:19

CE Delft nieuwjaarswens 2018 https://t.co/Wg7qJFj6Kp https://t.co/aKvNPvFVw4
04-01-2018 16:14