Anouk van Grinsven

Anouk van Grinsven MSc
themaleider Hernieuwbare transportbrandstoffen, senior onderzoeker/adviseur

Vanuit mijn kennis over klimaatbeleid en verkeersemissies in het verkeer werk ik aan projecten waarbij we opdrachtgevers inzicht geven in hoe beleidsdoelstellingen gehaald kunnen worden. Hierbij identificeer ik voor de verkeerssector als geheel, of specifiek voor het wegtransport of de binnenvaart welke beleidsopties en welke technologieën leiden tot een daling van verkeersemissies.

Veel van mijn werk is gerelateerd aan de EU Richtlijn Hernieuwbare Energie (RED) en Richtlijn Brandstofkwaliteit (FQD). Ik heb uitstekend inzicht in het beleid rond biobrandstoffen en de duurzaamheidsaspecten, zoals indirect landgebruik. Zo heb ik recent voor Europese NGO’s onderzocht hoe de 10% transportdoelstelling van de RED gehaald kan worden zonder gebruik te maken van biobrandstoffen uit gewassen. Voor DG Energy van de Europese Commissie onderzocht ik wat nu en op de korte termijn de technische mogelijkheden zijn om verschillende soorten biobrandstoffen op de markt af te zetten.

Naast biobrandstoffen ben ik betrokken bij het zevende kaderprogramma OPTIMISM. De taak van CE Delft is hierbij om met andere Europese consortiumpartners de invloed van ICT-toepassingen, zoals de OV-chipkaart en routeplanners, op de CO2-uitstoot in de verkeerssector in te schatten. 

Sinds 2011 ben ik werkzaam bij CE Delft. In 2009 rondde ik mijn studie Environmental Sciences met specialisatie milieubeleid- en management aan Wageningen Universiteit af. 

Artikelen en presentaties

Emission reduction potential of biomethane in transport
Anouk van Grinsven, Fuels of the Future, January 21st, 2020 Berlin

Beleidsmatige uitdagingen op weg naar fossielvrij transport
Anouk van Grinsven, 20 september 2019, Energie- en klimaatsymposium NNV, Den Haag.