Verduurzaming van het goederenvervoer is een belangrijk aandachtspunt voor zowel het bedrijfsleven als de overheid. CE Delft helpt opdrachtgevers met uitgebreide kennis over de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en CO2 in de logistieke sector, in het bijzonder:
Door de huidige aandacht voor zowel luchtkwaliteit als klimaat binnen de verkeerssector, is er veel discussie over welke modaliteit het schoonste is. Met het STREAM-model kunnen we de emissies van de verschillende modaliteiten in beeld brengen en daarbij onderscheid maken naar ladingtype. Tevens kunnen we laten zien hoe de emissies zich ontwikkelen als gevolg van logistieke optimalisaties, introductie van nieuwe technieken of veranderend overheidsbeleid.
CE Delft kan ook ondersteuning bieden bij onderzoek naar de effecten, kosten en baten van milieumaatregelen binnen het goederenvervoer. Dit onderzoek kan gericht zijn op de evaluatie van technische maatregelen, bijvoorbeeld maatregelen die aerodynamica verbeteren of de toepassing van elektriciteit, biobrandstoffen of LNG, maar ook van overheidsbeleid. We hebben inzicht in kosten en opbrengsten van een breed scala aan brandstofbesparende maatregelen en brengen de effecten in beeld van o.a. prijsmaatregelen, normen of subsidies in alle vervoerswijzen.
We hebben veel kennis van biobrandstoffen en zowel het Europese, nationale als lokale verkeers-, milieu- en energiebeleid. Bij projecten over de energievoorziening van verkeer werken we samen met onze energie-experts, die de nodige kennis kunnen inbrengen omtrent bijvoorbeeld interactie met de energievoorziening voor andere sectoren.